
Waarom adviseren we om gluten en melkproducten te vermijden? Ik probeer het in het kort uit te leggen!
Gluten zijn de eiwitten in tarwe. Ook in de melkproducten is het een eiwit, namelijk het caseine eiwit, die de boosdoener is. Dit zijn namelijk eiwitten die door hun complexe structuur en aard heel moeilijk af te breken zijn door ons verteringssysteem.
Hierdoor blijven bijna altijd onverteerde eiwitstukken in de darm. Die stukjes van slecht verteerde gluten irriteren de darmwand en daardoor kan beschadiging en een soort plaatselijke inflammatie ontstaan. Inflammatie is dan op zijn beurt een van de belangrijkste oorzaken van insulineresistentie. Bovendien zorgt die lokale irritatie in de darm ervoor dat stoffen die normaal gezien niet mogen opgenomen worden in de bloedbaan (toxische stoffen, onverteerde stukjes,…) door die beschadiging toch in de bloedbaan geraken en dan gaat het immuunsysteem daarop reageren. Gluten is de grootste ‘beschadiger’ , vandaar dat dit een no no is. Caseine uit melk is wat minder ‘agressief’, dus als men gluten laat, maar af en toe wat kaas eet, is dat niet zo erg. En waarom raden we eerder geitekaas aan? Eenvoudig, die bevat veel minder van het moeilijke caseine eiwit dan koemelk producten.
